środa, 15 lipca 2015

Smażone banany z syropem klonowym

Lubicie banany? Bo ja bardzo :-) Tak samo pozostałe owoce wprost uwielbiam. Nigdy nimi nie gardziłem i zawsze wolałem sięgnąć po zdrowy owoc, aniżeli po zdrową przekąskę. Pamiętam jak w dzieciństwie mój dziadek przygotowywał mi jabłka pieczone - mmm coś pysznego. Jednak nigdy nie przyszło by mi do głowy, że można... usmażyć banany! Tak, usmażyć - nie przesłyszeliście się! :-)

Smażone banany z syropem

Czas przygotowania: maksymalnie 15 minut

Co potrzebujesz:
 Porcja dla 4 osób:
 - 4 banany, - 2 łyżki masła, - cynamon - Syrop klonowy ze sklepu Biosyrop - 4 łyżki stołowe płatków migdałowych

Jak je przygotować?


Na patelnię układamy płatki migdałowe i lekko je prażymy. Bądźcie ostrożni, ponieważ możecie je bardzo szybko przypalić. Jak tylko zobaczycie, że się lekko zarumieniły to od razu ściągnijcie je z patelni.

Następnie pokrójcie banany (wcześniej zdejmijcie z nich skórkę, to jasne ;-)). Kroje je na połówki, ale równie dobrze możecie pokroić je w kostkę - nie ma to większego znaczenia. Następnie opruszacie banany cynamonem i smażycie maksymalnie 2 minuty ( po minucie po każdej ze stron).

Kolejno zdejmujecie banana z patelni i na rozgrzaną patelnię wlewacie około 5 łyżek stołowych syropu klonowego. Gotujcie to mniej więcej 1 minutę.

Banany układacie na talerzu, dekorujecie uprażonymi płatkami migdałowymi i polewacie lekko ugotowanym syropem klonowym. Gwarantuje wam, że smak jest niesamowity i warto wypróbować ten przepis. Idealny na lekki podwieczorek :-)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za ciepłymi owocami. Muszę jednak przyznać, że ten banan smakuje wyśmienicie! Dzięki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń