Smażone banany z syropem
Czas przygotowania: maksymalnie 15 minutCo potrzebujesz:
Porcja dla 4 osób:
- 4 banany, - 2 łyżki masła, - cynamon - Syrop klonowy ze sklepu Biosyrop - 4 łyżki stołowe płatków migdałowych
Jak je przygotować?
Na patelnię układamy płatki migdałowe i lekko je prażymy. Bądźcie ostrożni, ponieważ możecie je bardzo szybko przypalić. Jak tylko zobaczycie, że się lekko zarumieniły to od razu ściągnijcie je z patelni.
Następnie pokrójcie banany (wcześniej zdejmijcie z nich skórkę, to jasne ;-)). Kroje je na połówki, ale równie dobrze możecie pokroić je w kostkę - nie ma to większego znaczenia. Następnie opruszacie banany cynamonem i smażycie maksymalnie 2 minuty ( po minucie po każdej ze stron).
Kolejno zdejmujecie banana z patelni i na rozgrzaną patelnię wlewacie około 5 łyżek stołowych syropu klonowego. Gotujcie to mniej więcej 1 minutę.
Banany układacie na talerzu, dekorujecie uprażonymi płatkami migdałowymi i polewacie lekko ugotowanym syropem klonowym. Gwarantuje wam, że smak jest niesamowity i warto wypróbować ten przepis. Idealny na lekki podwieczorek :-)
Smacznego!
Nie przepadam za ciepłymi owocami. Muszę jednak przyznać, że ten banan smakuje wyśmienicie! Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuń