czwartek, 2 lipca 2015

Skrzydełka z syropem klonowym..pycha!

Na pewno słyszałaś o tym, że słodkie doskonale pasuje do mięsa. Coraz więcej producentów sosów instant propaguje, aby kupować słodkie sosy. W dzisiejszym poście chcę Cię przenieść w świat skrzydełek z kurczaka


Składniki:

    6 skrzydełek z kurczaka
    1 łyżka syropu klonowego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1/2 cytryny
    sól
    pieprz świeżo mielony
    3 kulki ziela angielskiego
    kilka listków laurowych

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie umyj skrzydełka, a następnie osusz (zawsze to robię ręcznikiem papierowym). Wkładamy je do miski i nacieramy solą i pieprzem. Dodajemy musztardę, skraplamy sokiem z cytryny, polewamy syropem klonowym i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Jeśli jednak nie mamy aż tak dużo czasu, to postarajmy się odłożyć chociaż na godzinę tak przygotowane skrzydełka. Dzięki czemu kurczak bardziej nasiąknie marynatą.

Syrop klonowy najlepiej kupować w sprawdzonym sklepie, ja mam swój ulubionym w którym kupuje już od wielu lat i jestem bardzo zadowolona (link w linkach;P)

Dajcie znać z czym łączycie tak przygotowane skrzydełka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz