Ulubiony smak z dzieciństwa? To oczywiście słodkości :-) Syrop klonowy jest jedną z tych rzeczy, które akurat w moim domu, często pojawiał się w lodówce i królował na stole.
Syrop klonowy na naleśnikach
Pewnie dlatego, że zawsze na naszych stołach naprzemiennie pojawiał się albo cukier albo miód. A szkoda, bo czasem warto spróbować czegoś nowego. Tak oto, kilka lat temu poznałem czym jest syrop klonowy i jak świetnie nadaje smak wielu potrawom. W dzisiejszym poście mój ulubiony przepis na naleśniki z syropem klonowym.
200 g mąki
Czas przygotowania: ok 25 min
Poziom trudności: banalnie proste
- 200 g maślanki
- 2 jaja
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder
- syrop klonowy
- truskawki
- maliny
Sposób przygotowania:
Wsyp do miski mąkę, cukier puder, jajka, masło, maślankę oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj je mikserem. Po uzyskaniu gładkiej masy, rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, następnie za pomocą chochli nałóż porcję ciasta na patelnię. Po smażeniu polej syropem z klonu i delektuj się przepysznymi naleśnikami.
A wy lubicie obiady na słodko? Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga w którym znajdą się zawsze fajne i ciekawe przepisy na potrawy z syropem klonowym. Zdaje sobie sprawę, że dzisiejszy przepis jest większości z was dobrze znany. Jednak obiecuje, że następne wpisy będą bardziej ambitne. Czekam na feedback :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz